مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی، پیش از این در زمان آیت ‏اللّه بروجردی وجود داشت و برای بهره‏ مندی از اشتراکات مذاهب اسلامی، هیئت ‏هایی از طرف ایشان به قاهره در مصر سفر کرده و با عالمان برجسته اهل سنت مذاکره می‏ نمود.

این سفرها و گفتگوها به نتایجی مطلوب و سازنده انجامید تا آنجا که در زمان ریاست شیخ محمود شلتوت بر جامع الازهر، علمای اهل تسنن دانشگاه الازهر مذهب شیعه را به رسمیت شناختند.

در دوره جدید نیز مجمع تقریب مذاهب، در راستای اتحاد امّت اسلامی و وحدت مسلمانان، به دستور مقام معظم رهبری، حضرت آیت ‏اللّه خامنه ‏ای، در نوزدهم مهرماه 1369 ش تأسیس شد.

این مجمع به دنبال آن است که زمینه ‏های تقریب را در جنبه ‏های اعتقادی، فکری، کلامی، فقهی، اصولی و علمی فراهم آورد. اما هدف اصلی آن حرکت به سمت حاکمیت اسلام و دوری از تفرقه ‏ها می‏ باشد که این هدف و غایت نهایی، باید در اندیشه متفکران اسلامی جلوه‏ گر شود. از این رو، مجمع، رایزنی ‏های فراوانی با صاحب ‏نظران مسلمان انجام داده است.

همچنین مجمع تقریب مذاهب اسلامی تلاش گسترده‏ای را در چارچوب فعالیت ‏های خود انجام داده و در این راستا کنفرانس ‏های بین المللی متعددی را برگزار کرده و آثار فراوانی به چاپ رسانده است.